Kunniamaininnat
Vuoden urheiluhistoriallinen teko -tunnustus
Vuoden urheiluhistoriallinen teko -tunnustus jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tunnustuksesta päättää seuran hallitus ja se julkistetaan seuran vuosikokouksen yhteydessä. Tunnustus jaetaan kunniakirjan muodossa vuosittain henkilölle tai yhteisölle seuraavin kriteerein:
• Aktiivinen toiminta urheiluhistorian tutkimuksen tai harrastuksen edistämiseksi
• Ansiokas tutkimustyö, perinteenkeruu, kirjoitustyö tai muu merkittävä urheiluhistoriallinen toiminta
• Esimerkillinen yhteisön perinteen tallentaminen ja esiintuominen
• Muu urheilu- ja liikuntahistorian alaa edistävä toimeliaisuus
TUNNUSTUKSEN SAAJAT
2017-2022 tunnustusta ei jaettu
2016 Hannu Kiminkinen (Varkauden Urheiluseurat ry)
2013 Esa Sironen
2009−2012 tunnustusta ei jaettu
2008 Leena Laine
2007 Tampereen Museokeskus Vapriikki
2006 Inari Raitala-Heikkinen
2005 Jyrki Talonen
2003−2004, tunnustusta ei jaettu
2002 Varkauden museo
2001 Hannu Eklund
2000 Leo Huovinen
1999 Anneli Kokkola
JAETUT TUNNUSTUKSET
2016
Hannu Kiminkinen
Hannu Kiminkinen ja Varkauden Urheiluseurat ry ovat tehneet mittavaa työtä Varkauden alueen urheiluseurojen toiminnan tallentamisessa jälkipolville. Tallennustyössä on myös työllistetty jopa satoja ihmisiä, joten liikuntakulttuurin tukemisen ohella työllä on ollut myös muuta yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
2013
Esa Sironen
Pitkäaikaisesta ansiokkaasta työstä urheiluhistorian parissa, erityisesti työstä Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjan toimittajana. Tämän työn tuloksena nousee erinomaisesti esiin vuosikirja 2012 ”Hannes ja Tukholma”, jossa palataan sadan vuoden takaiseen Tukholmaan, ensimmäisiin oikeisiin olympialaisiin.
2008
Leena Laine
Seuran vuosikokouksessa 19.3.2009 jaettiin Vuoden 2008 Urheiluhistoriallinen teko -tunnustus FL Leena Laineelle. Tunnustus myönnettiin Laineelle ansiokkaasta työstä ja toiminnasta urheiluhistorian parissa, erityisesti syksyllä 2008 toteutetun Urheilun Jäljet–seminaarin hyväksi.
2007
Tampereen Museokeskus Vapriikki
Taidokkaasti toteutetusta ja eri sidosryhmien kanssa suunnitellusta näyttelystä Velomania! Pyörällä halki aikojen. Monipuolisessa näyttelyssä kävijä pääsee kokeilemaan isopyöräisellä pyörällä ajoa ja hämmästelemään satoja suomalaisia polkupyörämerkkejä. Esillä olevat polkupyörät ja pyörän valmistajien vanhat mainosfilmit herättävät nostalgisia tunteita. Osansa on saanut myös kilpapyöräily. Velomania on laajin Suomessa järjestetty polkupyörän historiaa esittävä näyttely. Näyttelyn vahvuuksiin kuuluu sen toteuttaminen esimerkillisen hyvin yhteystyössä eri sidosryhmien, erityisesti Vanhat Velot ry:n kanssa. Museokeskus Vapriikissa pääsee pyörällä halki aikojen vielä 3.8.2008 asti.
2006
Inari Raitala-Heikkinen
Kaikille urheilujärjestöille esimerkiksi sopivasta, ansiokkaasta ja vaivaa säästämättömästä työstä Suomen Olympiakomitean satavuotisen arkiston järjestämisessä ennen arkiston siirtämistä tutkimuskäyttöön Suomen Urheiluarkistoon
2005
Jyrki Talonen
Ainutlaatuisen aktiivisesta ja syvälle paneutuvasta työstä Suomen urheilu- ja liikuntahistorian tutkimusbibliografian kokoamisessa. Teoksen toimituskuntaan kuului VTT Erkki Vasara (pj.), FL Kenth Sjöblom, FM Vesa Tikander ja FT Ossi Viita. Jyrki Talonen on kirjoittanut aiemmin mm. teokset, ”Kärsämäestä Kajahtaa! Työväen urheilua ja työväen teatteritoimintaa Turun Kärsämäessä. Turun Kisa-Veikot 70-vuotta” (2000) ja ”Sydän sykkii sataa. Turun Urheiluliitto 1901−2001” (2001). Teos palkittiin vuoden urheilukirjana. Talonen on sittemmin kirjoittanut paljon muita urheilu- ja liikuntahistoriaan liittyviä teoksia sekä näiden lisäksi kirjoja kamppailulajeista usein yhdessä Ilpo Jalamon kanssa.
2002
Varkauden museo
Näyttelystä ”Urheilun jäljet. Näyttely varkautelaisen urheilukulttuurin muutoksista” Varkauden museossa 14.5.−18.8.2002. Perusteluja: ”Varkautelaisessa teollisuusyhdyskunnassa urheilun merkitys on ollut suuri, ja esillä oli kahden urheilukulttuurin eli SVUL:n ja TUL:n vaikutus varkautelaisten urheiluttajina ja liikuttajina. Suosittu näyttely toi museoon uusia katsojia, ja nosti siten paikallisen urheiluhistorian arvostusta. Näyttely toteutettiin myös nettiversiona, joten se oli katsojien ulottuvilla myös laajemmalti.” Palkitsemalla Varkauden museon näyttelyn seura halusi erityisesti kannustaa paikallismuseoita ja muita paikallisia yhteisöjä nostamaan näkyviin urheilu- ja liikuntahistoria oman paikkakunnan yhtenä tärkeänä kulttuurihistorian ja kansalaistoiminnan osana.
2001
Hannu Eklund
Tunnustus vuoden 2001 urheiluhistoriallisesta teosta myönnettiin kotkalaisen urheilutoiminnan historian kerääjänä, tallentajana ja tunnetuksi tekijänä kunnostautuneelle hum. kand. Hannu Eklundille. Eklund julkaisi v. 2001 teoksen ”Kotkan urheilun historia 1800-luvulta 1960-luvulle.”
2000
Leo Huovinen
Tunnustus vuoden 2000 urheiluhistoriallisesta teosta myönnettiin lehtori Leo Huoviselle Joensuun yhteislyseosta, joka opetustoiminnassaan on monen vuoden aikana tehnyt urheiluhistoriaa tunnetuksi oppilaidensa keskuudessa. Tunnustuksesta kertovan kunniakirjan ojensi Huoviselle seuran varapuheenjohtaja Hannu Itkonen Joensuun yhteislyseon kevätjuhlassa kesäkuun 2001 alussa.
1999
Anneli Kokkola
Tunnustus myönnettiin ansiokkaasta toiminnasta naisilmailun historiaa esittelevän näyttelyn ’99 Exhibition’ toteuttamisessa. Näyttely oli pystytetty kansainvälisen naislentäjäjärjestön 70-vuotisjuhlan ja samalla sen suomalaisen osaston 30-vuotisjuhlan kunniaksi, ja esillä oli kotimaisen aineiston ohella erittäin arvokasta ulkomaista esineistöä. Kaksivuotisen, harrastajavoimin tehdyn valmistelutyön vaatinut näyttely oli avoinna Ilmailumuseossa Vantaalla 25.8.1999−31.1. 2000.