Kivimäki, Helvi (1907–k.)
Seura-aktiivi, naisvoimisteluohjaaja, naisvoimistelutuomari, kotiäiti
Helvi Kivimäki toimi Turun Visat -urheiluseurassa aktiivisesti 35 vuotta. Hän kuului seuransa johtokuntaan useassa vaiheessa. Kivimäki toimi myös seuran puheenjohtajana. Kivimäki toimi vuosikymmeniä myös Turun Visat ry:n naisjaostossa, nuorten jaostossa ja valistusjaostoissa. Kansallisella tasolla hän oli lukuisia kertoja TUL:n Varsinais-Suomen piirin edustajana liittokokouksissa ja kuului TUL:n voimistelijavalintajaostoon. Lisäksi Kivimäki toimi tuomarina TUL:n naisvoimistelukilpailuissa. Ansioistaan Kivimäelle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi.
Helvi Kivimäki syntyi 29. heinäkuuta 1907 Liedossa. Kivimäki harrasti lapsuudessaan ja nuoruudessaan liikuntaa. Sen sijaan kilpaurheilu ei hänen harrastuksiinsa kuulunut. Yleisesti naiset olivat tuohon aikaan urheiluun verrattuna kiinnostuneempia voimistelusta, jonka esteettisyys, iloisuus, kehon hallinnan kehittäminen ja liikunnan ei-kilpailullinen luonne kiehtoivat. Kivimäen voimisteluharrastus johti lopulta voimistelunjohtajakurssin käymiseen Pajulahden Urheiluopistossa Nastolassa vuonna 1930. Myöhemmin Kivimäki osallistui voimistelunjohtajan jatkokurssille ja lukuisille muille kursseille.
Helvi Kivimäki kuului Turun Visat -seuran naisjaoston voimahahmoihin vuosikymmenten ajan ja toimi samalla jaoston puheenjohtajana, seuran naisvoimisteluohjaajana ja TUL:n piiriohjaajana. Hän kuului myös Visan seuran johtokuntaan ja toimi myös seuran puheenjohtajana. Naisvoimistelukilpailujen yleistyessä Kivimäki suoritti TUL:n I luokan voimistelutuomarikortin ja oli arvostelijana useissa TUL:n liittotason, Varsinais-Suomen piirin ja seurojen kilpailuissa.
Kansallisella tasolla Kivimäki kuului TUL:n voimistelijavalintajaostoon ja toimi Varsinais-Suomen piirin edustajana useissa TUL:n liittokokouksissa. Piirin joukkueen esiintymismatkalla Belgiassa vuonna 1958 hän oli joukkueenjohtaja.
Urheilutoiminnan lisäksi Kivimäki oli aktiivinen kunnallispolitiikassa. Hän kuului Kaarinan kunnanvaltuustoon, kunnan urheilulautakuntaan ja Turun kaupungin nuorisotyölautakuntaan.
Helvi Kivimäki sijoittuu siihen suomalaiseen liikuntakulttuurissa vaikuttaneiden ihmisten joukkoon, jotka tekivät merkittävän ja poikkeuksellisen pitkän päivätyön etenkin seura- ja piiritasolla. Näistä ansioista hänelle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi.
Liiteosio
Helvi Irene Kivimäki S 29.7.1907 Lieto, K ei tietoa. Vanhemmista ei tietoja.
Ura. Kansakoulu, jatkokoulu, erilaisia kursseja.
Luottamustoimet. TUL:n Varsinais-Suomen piirin toimintaa seuran edustajana 33 vuotta; TUL:n Varsinais-Suomen piirin edustaja useissa TUL:n liittokokouksissa; TUL:n voimisteluvalinta-jaostossa; Naisten Liittopäivien Turussa pidetyn juhlan järjestelytoimikunnan puheenjohtaja; Turun Visat ry:ssä mukana 35 vuoden ajan kuuluen seuran johtokuntaan eri vuosina, nuorten jaostoon ja valistusjaostoon sekä kuulunut naisjaostoon 34 vuotta josta yli 27 vuotta sen puheenjohtajana, toiminut seuran edustajana TUL:n piirikokouksissa; TUL:n Varsinais-Suomen piirin joukkueen esiintymismatkalla Belgiassa 1958 joukkueenjohtajana.
Kaarinan kunnanvaltuuston jäsen, Kaarinan kunnan urheilulautakunnan jäsen useana vuonna; Turun kaupungin nuorisotyölautakunnan jäsen.
Ansiomerkit. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 1965; TUL:n kultainen ansiomerkki; TUL:n naisten kultainen voimistelujohtajan merkki; Suomen urheilun hopeinen ansiomitali 1960.
Tuotanto: –
Urheilusaavutukset. Voimistelunjohtajakurssi Pajulahdessa 1930; voimistelunjohtajan jatko- ja muita kursseja eri vuosina; TUL:n I luokan voimistelutuomarikortti; arvostelijana useissa TUL:n, TUL:n Varsinais-Suomen piirin ja seurojen kilpailuissa; Turun Visat ry:n voimistelujohtajana noin 20 vuotta; pitänyt erilaisia kursseja; TUL:n piiriohjaaja.
Julkiset muotokuvat ja muistomerkit: –
Henkilön mukaan nimetty: –
Lähteet.
Kirjoittaja(t): Tero Matkaniemi
Julkaistu 20.12.2017; päivitetty 18.4.2018
Artikkelitekstin pituus: 1762 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry