Urheiluhistoriallinen seminaari

Ajankohta: La 7.9.2024 Jyväskylässä Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto, B116 Tietoniekka (OK) Tervetuloa tunnelmoimaan urheiluhistorialliseen seminaariin ja kuuntelemaan sekä keskustelemaan urheiluhistoriasta […]

Lue lisää »

Call for paper / Special Issue ESSH ”Sport and Religion”

Sport and Religion. The historical development from the nineteenth century onwards Call for Papers European Studies in Sports History no […]

Lue lisää »

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN 2024

Suomen urheiluhistoriallinen seura ry Finlands idrottshistoriska förening r.f. KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN Suomen urheiluhistoriallisen seuran jäsenet kutsutaan vuosikokoukseen, joka pidetään maanantaina 10.6.2024 […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Hietala, Reijo (1941–)

Urheiluampuja, järjestövaikuttaja, upseeri

Reijo Hietala on mestariluokan ampuja kaikissa pistoolilajeissa ja pienoiskiväärillä. Järjestöpuolella hän on toiminut muun muassa Kymenlaakson piirin ampumajaostossa, Korian Ampujien puheenjohtajana ja Korian Varuskunnan Urheilijoiden johtokunnassa. Ansioistaan hänelle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2008.


Reijo Hietala syntyi huhtikuussa 1941 Isokyrössä, Pohjanmaalla. Kiinnostus urheiluun, metsästykseen ja etenkin ammuntaan syttyi varhain. Hän toimi jo 17-vuotiaana Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran johtokunnassa kunnes varusmiespalvelus tuli ajankohtaiseksi. Ammunta liittyi omalla tavalla myös ammatinvalintaan, sillä Hietala valitsi upseerinuran edeten aina majuriksi saakka.

Reijo Hietalan ennätys ilmapistoolin 40 laukauksella on 385, joka on sama tulos kuin Seppo Saarenpään Suomen ennätys aikanaan vuodelta 1968. Ilmapistoolin 20 laukauksen paras tulos on tiettävästi 194, joka oli tuolloin samalla Upseerien Ampumayhdistyksen (UAY) ennätys. Upseerin ammattiin kuului luonnollisesti paljon liikuntaa, kuten juoksua, marsseja, uintia ja talvella hiihtoa; silti liikunta kuulunut myös Hietalan harrastuksiin. Sotavuosina Suomeen levinnyt lentopallo on ollut hänen mielilajejaan ammunnan lisäksi. Hietala on jopa kilpaillut lentopallossa.

Reijo Hietala on myös järjestövaikuttaja. Korian ampujien (KorA) puheenjohtajana ja Korian Varuskunnan Urheilijoiden johtokunnassa Hietala toimi 1971 lähtien. Siitä matka vei Kymenlaakson piirin ampumajaostoon 1980. Hietala on myös innokas metsämies puuhaten näissä merkeissä kouluttajanakin, kuten esimerkiksi 2006 Vekaranjärvellä, Karjalan Prikaatissa varusmiestoimikunnan järjestämän, metsästyskurssin päävastaavana.

Reijo Hietalan työ suomalaisen ampumaurheilun hyväksi on huomattu, vaikka hän ei ehkä ole ollut samalla tavalla esillä kuin monet muut järjestövaikuttajat. Ansioistaan Hietalalle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2008. Hän on yksi vain viidestä UAY:n ja jäsenestä ja viimeisin, jolle OKM on tämän huomionosoituksen myöntänyt. UAY puolestaan myönsi hänelle ansioistaan standaarin 2011.


Liiteosio

Reijo Juhani Hietala S 21.4.1941 Isokyrö. Vaimo. Lapsista ja vanhemmista ei tietoa.

Ura. Majuri.

Luottamustoimet. Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran johtokunnassa 1958–1959; Kymenlaakson piirin ampumajaosto 1980-; Korian ampujien puheenjohtaja 1971-; Korian Varuskunnan Urheilijoiden johtokunnassa 1971-.

Ansiomerkit. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2008; Upseerien Ampumayhdistys ry:n standaari 2011.

Urheilusaavutukset. Reijo Hietalan ennätys ilmapistoolin 40 laukauksella on 385, joka on sama tulos kuin Seppo Saarenpään Suomen ennätys vuodelta 1968.

Lähteet. Ekman, Klaus. Vekaranjärvellä koulutetaan metsästäjiä. Metsästäjä 4/2006, 78–79; Urheilumme kasvot 5. Ammunta, raviurheilu, moottoriurheilu ja erikoislajit. Vastaavat toim. Risto Rantala ja Markku Siukonen. Toinen painos. Skandia Kirjat, Jyväskylä 1974; Opetus ja kulttuuriministeriö. Tunnustuspalkinnot ja ansiomerkit. [Viit. 20.3.2016]. www.minedu.fi/OPM/Liikunta/palkinnot_ja_ansiomerkit ; Upseerien Ampumayhdistys ry. TK 2011. www.uay.fi/@Bin/137631/02+toimintakertomus+2011_ilman+talousliitteit%C3%A4.pdf

Kirjoittaja(t): Jyrki Talonen

Julkaistu 20.12.2017

Artikkelitekstin pituus: 1783 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry