Tuhti tietopaketti suomalaisista olympianyrkkeilijöistä

Tuhti tietopaketti suomalaisista olympianyrkkeilijöistä 1.11.2024 – Heikki Roiko-Jokela, FT, dosentti, yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto Tarjolla on tuhti tietopaketti suomalaisista olympianyrkkeilijöistä, heidän […]

Lue lisää »

Urheiluhistoriallinen seminaari

Ajankohta: La 7.9.2024 Jyväskylässä Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto, B116 Tietoniekka (OK) Tervetuloa tunnelmoimaan urheiluhistorialliseen seminaariin ja kuuntelemaan sekä keskustelemaan urheiluhistoriasta […]

Lue lisää »

Call for paper / Special Issue ESSH ”Sport and Religion”

Sport and Religion. The historical development from the nineteenth century onwards Call for Papers European Studies in Sports History no […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Lindquist, Jöns (1899–k.)

Uintivalmentaja, uinnin järjestövaikuttaja, johtaja

Jöns Lindquist oli monipuolinen uintivaikuttaja kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hänen toimintansa ulottui etenkin suomenruotsalaiseen uinnin kansalaistoimintaan. Osaltaan Lindquistin toiminnan myötä suomalainen uinti sai maailmansotien välisenä aikana melko paljon vaikutteita Ruotsista. Ansioistaan Lindquistille on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi.


Jöns Lindquist syntyi 20. kesäkuuta 1899 Hangossa. Vanhempiensa kanssa hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa Lindquist kävi oppikoulun. Yhdysvalloissa Lindquist alkoi harrastaa kilpauintia. Palattuaan Suomeen hän laajensi uintiurheiluharrastustaan. Suomen mestaruuksiin hän ylsi uinnin lisäksi myös vesipallossa. Yleisurheilua Lundquist harrasti HIFK:ssa. Myöhemmin hän toimi seuran yleisurheilujaoston sihteerinä. Valmentajana hän toimi uinnissa ja vesipallossa.

Lindquist oli aktiivisen kilpailu-uransa jälkeen monipuolinen uinnin järjestövaikuttaja kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lindquist toimi Helsingfors Simsällsskapin (HSS) johtokunnan jäsenenä vuosina 1930─1937, joista sihteerinä vuosina 1930─1932. Vuoden tauon jälkeen hän palasi jälleen johtokuntaan vuosiksi 1939─1946. Seuran puheenjohtajana Lindquist toimi vuosina 1948─1950. Lisäksi hän oli SFI:n Simrådetin jäsen 15 vuotta.

Lindquistin uintiurheilun järjestöaktiivisuus ulottui myös suomenkieliseen seurakenttään. Lindquist toimi SVUL:n Helsingin piirin uintijaostossa useita vuosia, Suomen Uimaliiton (SUiL) liittohallituksen jäsenenä vuosina 1928─1936, johtokunnan jäsenenä 1930-luvun lopulta lähtien ja varapuheenjohtajana vuosina 1948─1960. Lisäksi Lundquist kuului useita vuosia SUiL:n työvaliokuntaan sekä uimalarakennus- ja sääntötoimikuntiin. Syksyllä 1940 Lindquist oli yhtenä SUiL:n edustajana neuvottelemassa yhteistoimintasopimuksesta TUL:n kanssa, ja sopimus astui voimaan seuraavana vuonna. Hän oli niin ikään mukana yhteistyöneuvotteluissa 1950-luvulla.

Kansainvälisen Uimaliiton johtokunnan jäsenenä Lindquist toimi vuosina 1948─1956 ja Pohjoismaiden Uimaliiton johtokunnan jäsenenä ja varapuheenjohtajana vuodesta 1955 alkaen. Osaltaan hänen aktiivisuutensa myötä suomalainen uinti sai maailmansotien välisenä aikana melko paljon vaikutteita Ruotsista. Ruotsi-yhteyksistään Lindquist sai tunnustuksena Ruotsin Uimaliiton kultaisen ansiomerkin. Hän oli myös kansainvälinen vesipallo- ja uimahyppytuomari, joka kutsuttiin kymmenen kertaa arvokilpailujen tuomariksi ulkomaille.


Liiteosio

Jöns Florentin Lindquist S 20.6.1899 Hanko, K ei tietoa. Vanhemmista ei tietoja.

Ura. Viisi luokkaa oppikoulua (opiskellut Yhdysvalloissa); erikoiskoulutus konttoritekniikka- ja liikeratiohallinnoinnissa.

Luottamustoimet. Kansainvälisen Uimaliiton johtokunnan jäsen 1948─56; Pohjoismaiden Uimaliiton johtokunnan jäsen ja varapuheenjohtaja 1955─; SVUL:n Helsingin piirin uintijaoston jäsen useita vuosia; Suomen Uimaliiton (SUiL) liittohallituksen jäsen 1928─36, johtokunnan jäsen 1938─60, varapuheenjohtaja 1948─60; SUiL:n työvaliokunnan, uimalarakennustoimikunnan ja sääntötoimikunnan monivuotinen jäsen; Helsingfors Simsällsskapin (HSS) johtokunnan jäsen 1930─37 ja 1939─46; sihteeri 1930─32; puheenjohtaja 1948─50; SFI:n Simrådetin jäsen 15 vuotta; Suomen uintijoukkueen mukana EM-kilpailuissa 1947; HIFK:n yleisurheilujaoston sihteerinä useita vuosia.

Ansiomerkit. Suomen Vapauden Ristin mitali II, vuoden 1918 muistomitali; talvisodan muistomitali; Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi; Suomen urheilun hopeinen ansioristi 1950; Suomen olympialainen I luokan ansioristi; SVUL:n kultainen ja hopeinen ansiomerkki; SUiL:n ansiomerkki; HSS:n kultainen ansiomerkki; Ruotsin Uimaliiton kultainen ansiomerkki.

Tuotanto. Lehtikirjoituksia kotimaassa ja ulkomailla.

Urheilusaavutukset. Useita Suomen mestaruuksia uinnissa ja vesipallossa sekä menestystä uintikilpailuissa Yhdysvalloissa; toimi aktiivisesti yleisurheilussa. Valmentajana uinnissa ja vesipallossa. Kansainvälinen vesipallo- ja uimahyppytuomari, kutsuttu kymmenen kertaa arvokilpailujen tuomariksi ulkomaille.

Julkiset muotokuvat ja muistomerkit:

Henkilön mukaan nimetty:

Lähteet. Mustonen, Pentti. Sata altaassa. Suomen Uimaliitto 1906─2006. Edita, Helsinki 2006.

Kirjoittaja(t): Tero Matkaniemi

Julkaistu 20.12.2017; päivitetty 18.4.2018

Artikkelitekstin pituus: 2062 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry